Archiwum - Aktualności

21 marca 2015 06:24

Smacznie i zdrowo w Pliszczynie.

Od 16 marca 2015 r. przez 3 dni w naszej szkole było niezwykle barwnie, smacznie i wesoło.

Braliśmy udział w programie „Żyj smacznie i zdrowo” będącym jednocześnie konkursem, pod patronatem marki Winiary, który promuje zdrowe odżywianie, gotowanie i niemarnowanie żywności.
Konkurs polegał na zorganizowaniu wydarzenia społecznego przez uczniów klasy dla innych uczniów ze szkoły, rodziców lub mieszkańców. Wydarzenie mogło przyjąć dowolną formę, np. przedstawienia, pikniku czy lekcji dla uczniów innej klasy.
Oto nasz pomysł na to wydarzenie:

W poniedziałek 16 marca 2015 roku (dzień pomarańczowo-żółty) uczniowie klasy II d przygotowywali potrawy według rodzinnych przepisów, a następnie promowali zdrową, ekologiczną żywności wśród uczniów gimnazjum, pracowników Urzędu Gminy i w Bibliotece Gminnej w Wólce. Młodzież zwracała przy tym uwagę na zdrowe odżywianie wśród nastolatków i problem marnowania jedzenia.
Poczęstunek przygotowany został z warzyw i owoców w kolorach żółto - pomarańczowo - czerwonym i te kolory dominowały także w strojach młodzieży i nauczycieli. Tego dnia nawet stołówka szkolna serwowała pomarańczowe potrawy i owoce.
Uczniowie klas pierwszych i drugich uczestniczyli w warsztatach z zakresu podniesienia świadomości i wiedzy młodzieży na temat właściwego stylu życia, zachowań żywieniowych, higieny i dbania o ciało prowadzonych przez pracowników i studentów Zakładu Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego.

We wtorek 17 marca 2015 roku gimnazjaliści przedstawili przedszkolakom ze Szkoły Podstawowej w Pliszczynie bajkę ekologiczną pt. „W rodzinie Krzysia”, a po jej obejrzeniu razem z maluchami robili ekologiczne, kolorowe bransoletki z makaronu. Dzieciaki kolorowały także ilustracje przedstawiające owoce i warzywa. Podobną akcję uczniowie klasy II d przeprowadzili wcześniej w przedszkolu w Lublinie, mając nadzieję, że w ten sposób udało im się zaszczepić chociaż odrobinę ekologicznego myślenia wśród najmłodszych.

Trzeciego dnia czyli w środę 18 marca (dzień zielony) powiało wiosną, gdyż odbywała się zabawa z kolorem zielonym. Posiłki przygotowane w tym dniu były bogate w owoce i warzywa w tym kolorze. Na stołówce również „zielony obiad”.
Młodzież spotkała się na warsztatach z dietetykiem i kulturystą.
Chcąc naszą akcją zarazić jak największą liczbę osób opisaliśmy nasze przedsięwzięcie w regionalnej prasie „Dzienniku Wschodnim”.

Osoby odpowiedzialne za projekt: p. Dorota Kruszyńska, p. Anna Albrycht, p. Anna Siembida, p. Iwona Pietrzak-Płachta.

Informację przygotowały D.Kruszyńska i I.Pietrzak-Płachta.



Przeczytano: 888 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: